Tahliye taahhütnamesi ile kiracı kiraladığı gayrimenkulü tahliye edeceği tarihi bildirmiş oluyor.Peki kiracı yazılı tahliye taahhüdü vermesine rağmen evi boşaltmazsa ne olur?
Kiracı yazılı tahliye taahhüdü vermesine rağmen evi boşaltmazsa ne olur?
Tahliye taahhütnamesi, konut ve işyeri kiralamalarında kiracı tarafından verilen belge olarak karşımıza çıkıyor. Bu taahhütname ile kiracı gayrimenkulü ne zaman tahliye edeceğini bildirmiş oluyor.
Ancak kiracı tahliye taahhütnamenin geçerli olabilmesi için bazı şekil şartlarına uygun olması gerekiyor. Öncelikle taahhütnamenin yazılı olarak yapılmış olması şartı aranıyor.
Tahliye taahhütnamesi ilk kira yılını takip eden yıllardan sonrası için veriliyor. Aksi bir durumda kiracının verdiği tahliye taahhütnamesi geçersiz sayılıyor. Tahliye taahhüdünde, gayrimenkulün tahliye edileceği tarihin belirtilmesi zorunluluğunun olması gerekiyor. Taahhüdün özgür irade ile yapılmış olması gerekiyor.
Tahliye taahhütnamesinin noterden yapılma şartı bulunmuyor. Ancak, noter kanalıyla yapılması halinde kiralayan için daha hızlı ve aynı zamanda da güvenli oluyor. Peki kiracı yazılı tahliye taahhüdü vermesine rağmen evi boşaltmazsa ne olur?
Taahhüt verdiği halde gayrimenkulü boşaltmaması halinde ev sahibi, kiracıdan evi tahliye etmesini isteme hakkına sahip oluyor.
Tahliye taahhüdü veren ancak buna rağmen gayrimenkulü boşaltmayan kiracılar hakkında dava açılabiliyor. Dava açılabilmesi veya icra takibi yapılabilmesi için, taahhüt tarihinden otuz gün önce kiracıya ihtar çekilmiş olması gerekiyor.
Kiracı tahliye taahhütnamesi nasıl geçerli olur?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com