20 / 05 / 2024

Tahliye taahhüdü ne demek?

Tahliye taahhüdü ne demek?

Bir taşınmaz mal üzerinden kiracı ile kiralayanı arasında tahliye taahhüdü imzalanıyor. Peki "tahliye taahhüdü ne demek? Tahliye taahhüdü ne işe yarar?" diyorsanız işte yanıtı..


Tahliye taahhüdü ne demek?

Tahliye taahhütnamesi, kiralayanın belirlenen tarihte ihtiyacı olma dahilinde,aynı zamanda 6570 sayılı yasanın tahliye olanaklarını sınırlı kılması sebebiyle,  kiracının bu süreyi gözeterek kiraladığı taşınmazı ,istenen sürede itirazsız, kendiliğinden tahliye edeceğine ilişkin verdiği söz,yani yazılı irade beyanı olarak ifade ediliyor.


Tahliye taahhütnamesi kiracıyı,kiraladığı taşınmazdan tahliye etmenin en masrafsız,en kolay,en çabuk,hızlı ve etkili yolu olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü kendi isteğiyle ve bağımsız iradesiyle  beyan ettiği tarihte taşınmazı tahliye edeceğini söz veriyor. İleride doğabilecek sorunları başından çözmeye yönelik oluyor.


Taahhütnamenin inceliklerine dikkat edilmediği takdirde amacına ulaşılamayacağını bilmek gerekiyor. Bu konuda bir çok yanlış yapılıyor ve istenen sonuç alınamıyor. Hem kiralayan hem kiracı mağdur olabiliyor.


Tahliye taahhütnamesinin yasal olarak geçerli olabilmesi için;

-Yazılı bir şekilde olması,

-İlk kira yılı içerisinde verilmemiş olması, 

- Özgür irade ile belirlenmiş bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor.


Bu özellikleri taşımayan ve kira sözleşmesi yapılırken alınan tahliye taahhüdü geçersiz sayılıyor. 

2015 kiracı tahliye taahhütnamesi örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com