19 / 05 / 2024

Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları nelerdir?

Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları nelerdir?

Gayrimenkulünü kiraya veren kimseler, kiracısı ile tahliye taahhüdü imzalayabiliyor. Tahliye taahhüdü ile kiracının evden çıkacağı kesin tarih belirlenmiş oluyor. Peki tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları nelerdir?


Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları nelerdir?

Gayrimenkul kiralamalarında, taraflar arasında yapılan anlaşma için kira sözleşmesi imzalanıyor. Bu sözleşme, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak biliniyor.


Sözleşmeyi imzalayan kişiler bazı haklara sahip olmuş oluyor. Kiracıdan kira sözleşmesi süresi boyunca haklı bir sebep olmadıkça tahliyesi istenemiyor.


Buna karşın kiracı, kiraladığı gayrimenkulü belli bir tarihte boşaltacağına dair bir belge imzalayabiliyor. Bu imzaladığı belge tahliye taahhüdü olarak ifade ediliyor. Bu taahhütname ile, kiracı şartsız olarak tahliye edeceğini beyan etmiş oluyor.Peki tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları nelerdir?


Tahliye taahhüdünün geçerli olması için bazı koşullara uygun olması gerekiyor. Öncelikle taahhüdün sözlü değil, yazılı yapılması gerekiyor. 


Aynı zamanda tahliye taahhüdünün ilk kira yılını takip eden yıllardan sonrası için verilmiş olması gerekiyor. Aksi halde kiracının verdiği tahliye taahhütnamesi geçersiz kabul ediliyor. 


Tahliye taahhütnamesinin noterden yapılma şartı ise bulunmuyor. Ancak, noter kanalıyla yapılması halinde kiralayan için daha güvenli oluyor. 


Bir diğer şart ise, tahliye taahhüdünde,gayrimenkulün tahliye edileceği tarihin belirtilmesi zorunluluğunun olması gerekiyor.

Tahliye taahhüdü örneği 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com