Taşınmazın sahibi ile kiracı arasında olan anlaşmazlıklarda kiracının evi sorunsuz boşaltması için tahliye taahhüdü hazırlanıyor. Peki tahliye taahhüdü icra takibi nasıl yapılır?
Tahliye taahhüdü icra takibi nasıl yapılır?
Kiralayan ile kiracı arasında olan anlaşmazlıklarda kiracının evi sorunsuz boşaltması için tahliye taahhüdü hazırlanıyor. Bazı taşınmaz sahipleri bu taahhüdü sözleşmeyle birlikte imzalatarak herhangi bir aksilik yaşanması halinde kullanmak üzere saklıyor. Bu belgede kiracı belirtilen tarihte ve hallerde konutu, işyeyerini boşaltacağının garantisini vermiş oluyor.
Tahliye taahhütdünün noterde düzenlenmesi gibi bir zorunluluk bulunmuyor. Ancak noterde yapılması durumunda ileride çıkabilecek problemler karşısında ispat açısından büyük kolaylık sağlıyor.
Kiralanan taşınmazın tahliye nedenlerinden biri olan tahliye taahhütnamesinin geçerli olabilmesi için yazılı olması; ilk kira sözleşmesinden sonra yapılmış olması; özgür irade ile verilmiş olması ve açıkça belli bir tahliye tarihini içermesi gerekiyor.
Kira kontratına konulan tahliye taahhüdüne dair hükümler ile kira kontratıyla aynı gün yapılan bağımsız tahliye taahhütnamesi de geçersiz oluyor.Peki tahliye taahhüdü icra takibi nasıl yapılır?
İcra dairesine başvurarak İcra iflas Kanunu 272 madde gereğince taahhüt dolayısı ile Tahliye Emri göndertebiliyor. Gönderilen bu tahliye emrinde kiracıya , tahliye emrinin tebliği tarihinden itibaren 15 gün içerisinde mecuru tahliye ve teslim etmesi , kiranın yenilendiğine veya uzatıldığına dair bir itirazı varsa 7 gün içerisinde dilekçe ile veya sözlü olarak İcra Dairesine bildirmesi, süresi içerisinde itiraz etmiyor veya taşınmazı tahliye etmiyor , icra yoluyla çıkarılacağı , yaptığı itiraz kaldırıldığı takdirde, İcra İflas Kanunu 273. madde gereğince zorla tahliye edileceği ihtar olunuyor.
Tahliye taahhüdünün geçerlilik şartları nelerdir?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com