22 / 11 / 2024

Şufa hakkı davası nasıl açılır?

 Şufa hakkı davası nasıl açılır?

Hissedarlık esasına göre tescilli taşınmaz mallarda hissedarların birbirlerine karşı şufa hakları vardır. Peki şufa hakkı davası nasıl açılır? İşte yanıtı haberimizde...


Şufa hakkı davası nasıl açılır?


Şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması durumunda onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor.Ortak olarak alınan veya ortak olunan bir gayrimenkulde bulunan bir hisse satılacağı zaman, öncelikle diğer hissedarlara satılacak olan hisseyi alıp almayacakları soruluyor, eğer mevcut hissedarlardan herhangi bir alıcı yoksa ancak o zaman diğer alıcılara hisse satışı mümkün oluyor.

Eğer paylı mülkiyete konu olan bir taşınmaz diğer hissedarların bilgisi haricinde satılmış ise, hissedarlar dava açabiliyorlar. Türk Medenî Kanunu, 734 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında şufa hakkı davasını şu şekilde tanımlar: Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılır.

Önalım hakkı sahibi, payın tescili gerçekleşmeden önce satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hakimin belirleyeceği yere yatırarak, bu dava malın bulunduğu Asliye Hukuk Mahkemesine açılabiliyor.