28 / 04 / 2024

Önalım hakkı ne zaman kullanılır?

 Önalım hakkı ne zaman kullanılır?

Önalım hakkı diğer adıyla şufa hakkı, bir taşınmaz malın satılması halinde, onu diğer alıcılara nazaran öncelikle satın alabilme hakkına deniyor.Peki önalım hakkı ne zaman kullanılır?


Önalım hakkı ne zaman kullanılır?

Bir taşınmaz malın satılması halinde onu diğer alıcılar karşısında öncelikle satın alabilme hakkına önalım hakkı adı veriliyor.Önalım hakkı şufa adı olarakta adlandırılıyor.


Söz konusu gayrimenkul satılacağı zaman satıcı durumu, önalım hakkı sahibine bildirmesi gerekiyor. Böylece paylı mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki payını tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer hisse sahipleri şufa hakkını kullanabiliyor. 


Alıcıya karşı dava açılarak önalım hakkı kullanılıyor.Önalım hakkı sahibi, adına payın tesciline karar verilmeden önce, satış bedeli ile alıcıya düşen tapu giderlerini, hâkim tarafından belirlenen süre içinde hâkimin belirleyeceği yere nakden yatırması gerekiyor.


Önalım hakkından feragatin resmi şekilde yapılması ve tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekiyor. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbidir ve satıştan önce veya sonra yapılabiliyor.


Yapılan satış, alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildiriliyor.Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her hâlde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor.


Şufa hakkının mümkün olmadığı durumlar!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com