27 / 04 / 2024

Önalım hakkı nedir?

Önalım hakkı nedir?

Şufa hakkı olarakta bilinen öanlım hakkı hisseli taşınmazlarla ilgili olup ve tapu sicil işlemlerinde kullanılıyor.Peki önalım hakkı nedir?Önalım hakkı nasıl kullanılır?İşte önalım hakkı ile ilgili bilinmeyenler..


Önalım hakkı nedir?

Hisseli taşınmazların satışında aynı mülk üzerinde hisse sahibi olan hissedarların öncelikli satın alma hakkına önalım diğer adıyla şufa hakkı adı veriliyor.


Ortak olunan bir gayrimenkulde bulunan bir hisse satılacağı zaman, öncelikle diğer hissedarlara satılacak olan hisseyi alıp almayacakları sorulması gerekiyor. 


Fakat mevcut hissedarların bu satış işleminden önce satın almama beyanları  mevcut işlem için önalım hakkını ortadan kaldırmıyor. Önalım hakkı hisseli gayrımenkullerin satışından sonra ortaya çıkan bir hak olup bundan dolayıdır ki satış öncesinde yapılan anlaşmaların hukuken bir bağlayıcılığı olmuyor.


Eğer paylı mülkiyete konu olan bir taşınmazın hissedar olmayana satışı sonrasında, mevcut hissedarlar satış işleminden sonra önalım haklarını kullanmak suretiyle dava açabiliyor.


Önalım hakkı dava süresi gayrimenkül satışından sonra bildirim yapılmamış ise taşınmazın edinildiği tarih itibarı ile 2 sene, gayrımenkül satışından sonra noter aracılığı ile yeni malikin mevcut gayrımenkül maliklerine bildirim yapması durumunda ise 6 ay oluyor.


Bu süreler içerisinde dava açılmamışsa diğer hissedar malikler öanlım haklarını kaybetmiş sayılıyor.


Şufa hakkının tapuya şerhi!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com