22 / 11 / 2024

Şufa hakkının tapuya şerhi!

 Şufa hakkının tapuya şerhi!

Bir taşınmaz malın maliki tarafından taşınmaz malı satmak istemesi durumunda, taşınmaza ait önalım yani şufa hakkı bulunabiliyor. Peki şufa hakkının tapuya şerhi nasıl yapılır? İşte yanıtı...


Şufa hakkının tapuya şerhi!


Şufa hakkı yani önalım hakkı Türk Medeni kanununda tanımı 'Önalım hakkı; Müşterek mülkiyete tabi  taşınmazdaki bir hissenin üçüncü bir kişiye satılması halinde, hissesi bulunan hissedarların veya  sözleşme ile bu hak kendisine tanınan kişilerin ,satışa konu taşınmazı , belirli bir süre içerisinde diğer alıcılara nazaran öncelikli satın alma hakkıdır. Ayni ve yenilik doğrucu bir haktır.' Peki şufa hakkının tapuya şerhi nasıl oluyor?


Şufa hakkının kullanılmasına esas olmak üzere, tapuda yapılan satışları şufa hakkı sahibine ihbar yükümlülüğü satıcıya ve yeni alıcıya ait oluyor. Tapu sicil müdürlüğünün ihbar yükümlülüğüne gerek olmuyor. Yapılan satış alıcı veya satıcı tarafından diğer paydaşlara noter aracılığıyla bildirilmesi gerekiyor. Bu haktan feragat edilebiliyor. Feragat noterden yapılabileceği gibi tapu sicil müdürlüğüne başvurarak da yapılabiliyor. Tapu sicil müdürlüğüne başvurulması halinde feragat edenin beyanı tescil istem belgesine yazılarak tapu kütüğünün şerhler sütununa aşağıdaki şekilde şerh ediliyor. Feragatın bedelli veya bedelsiz yapılmış olmasının tapu sicili açısından bir önemi olmuyor.


Şufa hakkı tapu kütüğüne nasıl şerh ediliyor...


....... ..... lehine … sene süreyle şufa hakkı. Tarih – Yevmiy  Bu haktan feragat halinde feragat beyanı tescil istem belgesine yazılarak kütüğün şerhler sütunundaki şufa hakkı terkin edilir. Terkin işlemi için maktu terkin harcı tahsil edilir.

Tescil İstem Belgesinin Yazımı (Şufa–İştira Vefa İçin)

Yukarıda niteliği gösterilen taşınmaz malın … hissesi ............... adına kayıtlıyken; bu kez, ben …. ile …. arasında yapılan ….. 4. Noterliğinden tanzim edilen …. tarih 14506 sayılı şufa (vefa–iştira) hakkı sözleşmesine istinaden …. ‘in hissesi üzerine lehime şufa (iştira–vefa) hakkı şerhi verilmesini talep ile 492 sayılı Harçlar Kanununa göre yukarıda gösterilen değerin emlak vergisi değerine yeniden değerleme oranı uygulanmak suretiyle bulunacak değerden düşük olmadığını, aksi halde aradaki farkın V.U.K. na göre cezalı olarak tahsil edileceği hususunun Tapu Sicil Müdürü tarafından tarafıma bildirildiğini beyan ederim.


İşlemin Mali Yönü 


Taşınmaz malın kayıtlı değeri üzerinden Binde 5.94 oranında harç tahsil edilebiliyor.Ayrıca Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor.Bu hakların terkini için maktu terkin harcı tahsil ediliyor.