28 / 03 / 2024

Şerefiye nedir?

 Şerefiye nedir?

Şerefiye nedir? Aynı mahallede aynı caddede bulunan aynı özelliklere sahip konutların fiyatları neden birbirinden farklı oluyor bir arazinin veya konutun şereflenmesi ne demektir? işte yanıtı...


Şerefiye nedir?

Kamu kuruluşları ve Belediyelerin gerçekleştirdikleri bayındırlık ve imar faaliyertlerinden dolayı değerinin artmasına yol açtıkları gayrimenkullerin sahiplerinden aldıkları bir tür harç türü olarak biliniyor.

Şerefiye bedeli..

Şerefiye bedeli, birden fazla aynı tip dairelerin bulunduğu binalarda manzara, güneş, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özelliklerin farkından dolayı meydana gelen daire fiyat farkına deniyor. Şerefiye fiyat bedeli, söz konusu şerefiye kriterlerinin tespit edilmesi halinde hesaplanıyor. Örneğin, bir binada şerefiye kriteri manzara olurken, bir başka binada ise ulaşım cephe ve yön ağırlıklı olabiliyor.

Şerefiye bedeli hesaplamaları..

Şerefiye bedeli hesaplamaları için konut adedi, toplu konutun parsellerinin toplamı, toplu konutun yapılacağı bölgenin enlemi ve rakım değeri, toplu konut alanının toplam parsel adedi, maliyet farkı gibi verilerin toplanması gerekiyor.

Ayrıca parsel adı, parsel metrekare alanı ve parsellerde bulunan toplam blok adedi gibi parsele ilişkin bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor. Parselden sonra bloklara ait bilgilerin kaydının tutulması gerekiyor. Bloğun bulunduğu parsel, blok adı, blokta bulunan toplam daire sayısı, arsa sahibine ait daire adedi, blokta yer alan her kattaki daire adedi,  blok ulaşım mesafesi metre olarak baz alınmalı, blok rakımı, bloğun güneş yönü, derece cinsinden güneş açısı ve blokta yer alan asansör sayısının da kayıtlara geçmesi gerekiyor.

Balkon ve teras puanı, metre cinsinden manzara mesafesi, park ve bahçe puanları, dairelere ait açıklık alanları, normal kat daire alanları, çatı aktı ve zemin kat daire alanları, metre cinsinden zemin kat yüksekliği, deniz görüyorsa deniz görme mesafesi, çevre bina yüksekliği, binanın çevre arazi yüksekliği, blokta varsa arsa sahibine ait daire numaraları ve yol/cadde genişliklerinin metre cinsinden hesaplanması gerekiyor.

Yukarıda belirtilen bilgilerin şerefiye sistemine doğru bir şekilde girilmesi ile şerefiye bedeli hesaplanabiliyor.


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com