28 / 04 / 2024

Kooperatifte şerefiye nedir?

Kooperatifte şerefiye nedir?

Dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasına neden olan faktörlerden birisi şerefiye farkı olarak karşımıza çıkıyor. Peki kooperatifte şerefiye nedir?


Kooperatifte şerefiye nedir?

Tek bir çatı altında bulunan oda sayısı; alan genişliği gibi aynı özelliklere sahip dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasının nedeni şerefiye olarak karşımıza çıkıyor. Peki kooperatifte şerefiye nedir?


Kooperatifte şerefiye tespiti teknik heyet tarafından yapılıyor. Yapı kooperatiflerinin Teknik kurul tarafından belirlenen şerefiye bedeli kooperatif lerde ortaklar tarafından belirleniyor.


Kooperatiflerde şerefiye parası kooperatif ortakları tarafından ödenmesi gerekiyor.Teknik heyetin belirlediği şerefiye payında baz alınan kriterler arasında; manzara, cephe, yön, ulaşım, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı bulunuyor.


Teknik heyet bu kriterleri Sistem Sayım programına koyuyoy ve bu sistemde işliyor. Sistem Sayım programı ödenmesi gereken kooperatiflerde şerefiye ücretini belirliyor. Geçici maliyet olarak fiyatlandırılması, üç kişilik bir teknik heyet tarafından kıymet takdirlerinin yapılması gerekiyor.


Söz konusu rapor notere tasdik ettirilerek yine noter yoluyla ortaklara tebliğ ediliyor. Kooperatif şerefiye tespitinin yapılması ardından bir yanlışlık yada sorun olduğu düşünülüyor ise ortaklar 15 gün içerisinde bu bedellere itiraz etme hakkına sahip oluyor. 

Şerefiye değer düşüklüğü nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com