29 / 04 / 2024

Şerefiye değeri nedir?

Şerefiye değeri nedir?

Şerefiye değeri, hem yapı kooperatiflerinin hemde daire satışında, daireyi satın alacak olan kişiyi ilgilendiriyor.Peki şerefiye değeri nedir?


Şerefiye değeri nedir?

Bir toplu konut sitesinde yer alan veya aynı çatı altında bulunan dairelerin, aynı özelliklere sahip olmalarına rağmen fiyat farkının olması, şerefiye değeri olarak ifade ediliyor.


Şerefiye, anagayrimenkul inşaatlarının eşit olmayan şartlarda yapılması ile daha iyi yerlerdeki alanlarla yapılmasında diğerlerinin arasında hak geçmemesi için ödenen bir bedel olarakta karşımıza çıkıyor.Genelde kooperatifçilikte önemli olan şerefiye hesabı doğru yapılmadığı takdirde haksızlıklara neden olabiliyor ve  böyle bir durumda şerefiye hesabının doğru yapılması önem teşkil ediyor. 


Daireler aynı niteliklere sahip olsa bile, örneğin bir dairenin manzaraya bakması gibi şerefiye farkının olmasından dolayı otomatik olarak daire fiyatı da farklı oluyor. 


Şerefiye farkını etkileyen faktörle başlıcalarını sıralarsak manzara, Güneş, Açıklık, Kat irtifası, Gün ışığı, Daire metrekaresi başlıca etkenler olarak karşımıza çıkıyor.


Şerefiye hesaplaması  aynı proje çatısı altında bulunan gayrimenkuller arasında yapılıyor. Aynı proje çatısı altındaki dairelerin şehre uzaklıkları veya sosyal tesislere uzaklıkları aynı olacağından, şerefiye bedelinde merkeze uzaklık alışveriş veya okul gibi etkenler önem teşkil eden faktörler arasında bulunmuyor.

Şerefiye hesabı nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com