03 / 05 / 2024

Ruhsatsız eve su aboneliği alınır mı?

Ruhsatsız eve su aboneliği alınır mı?

İmar Kanunu yönetmeliklerine ve bir kısım kanunlarca belirlenmiş hükümlere göre izin almadan yapılan evler ruhsatsız oluyor.Peki ruhsatsız eve su aboneliği alınır mı?


Ruhsatsız eve su aboneliği alınır mı?

Ruhsatsız yapı; Plansız Alanlar İmar Yönetmeliğinin[1] 4. maddesinde yer alan tanıma göre “İmar mevzuatına aykırı yapı”, muhtarlıktan izin alınmadan yapılan yapılar, ruhsatsız, ruhsat ve eklerine, fen ve sağlık kurallarına aykırı olan, kat nizamı taban alanı, komşu mesafeleri, ön cephe hattı bina derinliği ve benzeri konulardaki mevzuat hükümlerine uygun olmayan yapılar ile komşu parsele, yola, kamu hizmet ve tesisleri için ayrılmış alanlara tecavüz eden veya inşaat yasağı olan yerlere inşa edilen yapılar olarak tanımlanıyor.


Bir evin kaçak durumuna düşmemesi için inşaata başlanmadan önce mutlaka inşaat ruhsatı alınması gerekiyor. İnşaat ruhsatının verilmesi ile arsa üzerinde projede belirtilen şekilde bir yapının kurulmasına devlet tarafından izin verilmiş oluyor.


Ruhsatsız evler için İmar Kanununda belirtilen bir çok idari yaptırımlar bulunuyor. Bunlar arasında en sıklıkla kullanılanlar para cezaları ve yıkım cezaları oluyor.


Ruhsatsız eve ruhsat almak mümkün oluyor.Ruhsat almak için bulunduğu yerin tapu bilgilerine göre ilgili belediyeden yada il özel idaresinden imar durum belgesi alınması gerekiyor. Peki ruhsatsız eve su aboneliği alınır mı?


Bir yapıya su aboneliği alınmak isteniyorsa İSKİ 'ye müracaat ediliyor.İSKİ abonelik işlemleri için bazı evraklar istiyor.Bu evraklar arasında yapı ruhsatı da bulunuyor.Yapı ruhsatı bulunmayan evlerin abonelik işlemleri gerçekleştirilemiyor.

Ruhsatsız ev yapmanın cezası nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com