15 / 05 / 2024

Ruhsatsız eve dask yapılır mı?

 Ruhsatsız eve dask yapılır mı?

Zorunlu deprem sigortası olarakta bilinen dask,18 Ağustos'ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Yasası'nın ardından devlet tarafından yapılması zorunlu tutuluyor.Peki ruhsatsız eve dask yapılır mı?


Ruhsatsız eve dask yapılır mı?

DASK, olası bir depremden sonra sağlıklı ve düzenli bir yaşama geçilme sürecinin daha hızlı olmasını amaçlayan ve her meskene yaptırılması zorunlu tutulan bir sigorta olarak karşımıza çıkıyor.


Türkiye'de yapıları depremin olası zararlarından korumak için yaptırılması gereken DASK, ,18 Ağustos'ta yürürlüğe giren Afet Sigortaları Yasası'nın ardındandevlet tarafından da zorunlu tutuluyor.


Zorunlu deprem sigortası olarakta bilinen dask, yıllık olarak düzenleniyor.Dask ücreti, meskenin yer aldığı deprem bölgesine ve konutun yapısal özelliklerine göre belirleniyor.


Dask'ın yaptırılmış ve priminin ödenmiş olduğu belgelenmedikçe bu sigortaya tabi binalarla ilgili tapu tescil işlemleri,  su ve doğalgaz abonelik işlemleri dahil hiçbir işlem yapılamıyor. 


Aynı zamanda DASK'ı olmayan evler için alım-satım, kiralama gibi işlemler yapılamıyor. DASK süresinin dolması durumunda ise bu sigortanın tekrar yenilenmesi gerekiyor. DASK 1 yıllık süre için geçerli sayılıyor.Peki ruhsatsız eve dask yapılır mı?


Ruhsatsız eve dask yapılıp yapılmayacağı binanın hangi tarihte inşa edilmiş olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Buna göre; 27 Aralık 1999 tarihinden önce yapılan binalar için ruhsat aranmıyor.


Fakat söz konusu evlerin tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi olmaları gerekiyor.yYni hazine arazileri üzerine kaçak olarak yapılmış olan evler için sigorta yapılmıyor. 


27 Aralık 1999 tarihinden sonra mesken olarak inşa edilen yapılar için ise, ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı alınmış olması şartı bulunuyor. Yani yeni binalar ancak ruhsat aldığında sigortalanabiliyor. 

Ruhsatsız eve elektrik aboneliği alınır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com