Kira bedelinde yapılacak zammın Borçlar Kanununda belirtilen sınır içerisinde hesaplanması gerekiyor. Peki resmi kira artış oranı nedir? İşte resmi kira artış oranı 2016...
Resmi kira artış oranı 2016!
Taşınmaz malını kiralayan kiracılar, kira dönemi sonunda kiralamaya devam etmeleri halinde yıllık zam ile karşılaşabiliyor. Mal sahipleri yenilenen kiralamalarda zam yapma hakkına sahip oluyor.
Ancak yapılacak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda yapılabiliyor. Peki resmi kira artış oranı nedir? İşte resmi kira artış oranı 2016...
Kanunen mesken ve işyerlerinde kira artış hesaplamaları farklı şekilde yapılıyor. Kanunda yer alan esaslar 2020 yılına kadar yalnız meskenlerde uygulanıyor. Kanunda yapılan bir değişiklikle işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor.
Meskenlerdeki mevcut yasal artış hesaplama kuralı şu şekilde:
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Kira artış hesabında kullanılan ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan verilerden on iki aylık ortalamaların baz alınarak zam yapılması gerekiyor.
Nisan ayı kira artış oranı 4 Nisan'da saat 10:00'da açıklanacak!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com