Miras bırakan kişinin ölmesi halinde, mirasçı yasal olarak mirası kabul edebiliyor veya reddedebiliyor. Reddi mirasın şekli nasıl belirleniyor? İşte reddi mirasın şekli!
Reddi mirasın şekli!
Miras; mirasbırakanın ölümüyle birlikte, tüm hak, alacak ve borçları ile kendiliğinden ve bir bütün olarak mirasçılara geçiyor. Ancak bu kural, her zaman mirasçıların lehine olmuyor. Zira, mirasbırakanın öldüğü andaki borçları; mevcut malvarlığı, alacakları ve diğer haklarından fazla olabiliyor. Daha açık bir anlatımla, miras yoluyla intikal edecek borçlar, mirasçıları zor durumda bırakabiliyor.
Bu halde, mirasçıların başvurabileceği yol, mirası reddetmektir. Böylece mirasçılar, borçları alacaklar ve tüm ayni haklar da dahil olmak üzere malvarlığı fazla olan mirasın, kendilerine geçmesinin oluşturacağı mali yükten kurtulmuş oluyorlar.
Mirasın reddi, mirasçılar tarafından sulh mahkemesine sözlü veya yazılı beyanla yapılıyor, reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hakimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit eder. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılır ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilir. Yasal süre içinde mirası reddetmeyen mirasçı, mirası kayıtsız şartsız kabul etmiş sayılıyor.