18 / 05 / 2024

Oturma hakkı nasıl kurulur?

Oturma hakkı nasıl kurulur?

Medeni Kanuna göre oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi olarak tanımlanıyor.Peki oturma hakkı nasıl kurulur?


Oturma hakkı nasıl kurulur?

Oturma hakkı sükna hakkı anlamına geliyor. Bu hak, sahibine bir taşınmazın tamamında veya bira kısmında oturma hakkı veriyor.

Oturma hakkı ile ilgili yasal düzenlemeler, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanunun 823, 824 ve 825. maddelerinde yer alan oturma hakkı ile ilgili açıklamalara göre oturma hakkı başkasına devredilemiyor ve miras olarak bırakılamıyor.

Kanunen aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.Oturma hakkının kurulabilmesi için bazı belgeler gerekli oluyor:

Oturma hakkı için gerekli belgeler şu şekilde;

- Oturma hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi

- Tapu senedi yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı

- Oturma hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler

- Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları

- Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge

- Oturma hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı

- Oturma  hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalı

- Deprem Sigortası 

Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabiliyor. Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kişi, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabiliyor.

Oturma hakkı ne demek?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com