03 / 05 / 2024

Kira gelirlerinin beyanı 2016!

Kira gelirlerinin beyanı 2016!

Kira gelir vergisi için öncelikle beyanda bulunulması gerekiyor. Beyanlar, vergi dairesinden verilebildiği gibi, internet üzerinden online bir şekilde de verilebiliyor. işte kira gelirlerinin beyanı 2016...


Kira gelirlerinin beyanı 2016!

2015 yılı içerisinde taşınmaz malını kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2016 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor. Gelir Vergisi Kanunu esasları gereğince öncelikle beyan verilmesi gerekiyor.

Ancak beyanı her kira geliri olan değil, istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler veriyor. Elde edilen gelirin bu bedelin altında kalması durumunda vergiden muaf olunuyor.

Kira beyanları 1 - 25 Mart 2016 tarihleri arasında veriliyor. Buna göre hala istisna bedelinden yüksek geliri olup da beyanname vermeyenlerin son 8 günü bulunuyor. Beyannameler vergi dairesinden de internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile online da verilebiliyor.

2015 yılı kira gelir vergisinde meskenlerde uygulanan istisna bedeli 3.600 TL iken; işyerlerinde uygulanan istisna bedeli ise 29.000 TL oluyor.

Beyanname verme sürecine gerçek veya götürü gider yöntemlerinden biri seçilerek vergide birtakım indirimler de yapılabiliyor. Hesaplanan kira vergisi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.

Ödemeler de vergi dairesinden yapılabilirken, internetten anlaşmalı bankalar aracılığı ile de yapılabiliyor.

Kredi kartı ile kira geliri vergisi ödeme!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com