25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi online ödeme!

 Kira gelir vergisi online ödeme!

Gayrimenkul kiralamalarından elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergi ödemeleri vergi dairesinde yapılabildiği gibi internetten de yapılabiliyor.İşte kira gelir vergisi online ödeme..


Kira gelir vergisi online ödeme!

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirme bazı şartlar dahilinde yapılıyor.


Gayrimenkulünü kiraya verenlerden istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri elde eden vatandaşlar vergi mükellefi oluyor. Buna karşın istisna tutarını aşmayan kira gelirleri için beyanname verilmediği gibi kira gelir vergisi de ödenmiyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,

- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi ödemekle yükümlü oluyor.


Mükellefler vergilerini vergi dairelerinden,bankalardan yada internet üzerinden online olarak ödeyebiliyor.


Kira gelir vergisi online ödeme..


Gelir İdaresi Başkanlığının kira gelir vergisi sistemine girilerek, vergi online olarak ödenebiliyor. Sisteme girdikten sonra ekranın sol bölümünde yer alan listeden “Kredi Kartı İle Vergi Ödeme” işaretleniyor. 


Karşınıza sorgulama ekranı çıkıyor. Burada T.C. kimlik

numarası, vergi dairesi, vergi türü ve dönem bilgileri yer alıyor. Bilgiler kontrol edildikten sonra “Sorgula” butonuna basılıyor.Bir listeyle birlikte ödeme planı ile karşılaşılıyor.


Listenin ilk sütununda yer alan seçim kutucukları, ilgili borç bu sayfadan ödenebiliyorsa aktif oluyor, seçilmesi halinde ilgili taksitin ödeme listesine eklenmesini sağlıyor. Bu ekranın sağ üst köşesinde yer alan ödeme listesine eklenen taksitler görüntüleniyor.


Aynı anda birden fazla borç grubu seçilip ödenemiyor. Listeden bir borç grubu seçerek “KREDİ KARTI İLE ÖDEME” butonu tıklandığında karşınıza gelecek olan kredi kartı bilgileri ekranından ödemeyi gerçekleştirebiliyor. Bundan sonraki aşamalarda ise kart bilgileri kullanılıyor.


Kira gelir vergisinin ödendiği bankalar..

AKBANK

FİNANSBANK  

GARANTİ BANKASI 

HSBC BANK

T.C. ZİRAAT BANKASI

T. İŞ BANKASI

YAPI ve KREDİ BANKASI 

ODEABANK

Kira gelir vergisi ödenmezse cezası ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com