02 / 05 / 2024

Önalım hakkı hak düşürücü süre nedir?

Önalım hakkı hak düşürücü süre nedir?

Önalım hakkı, paylı taşınmaz üzerindeki payını satması halinde diğer bir paydaşın sahip olduğu hakka deniyor.Peki önalım hakkı hak düşürücü süre nedir?İşte önalım hakkı hak düşürücü süresi..


Önalım hakkı hak düşürücü süre nedir?

Medeni Kanunda yer alan esaslara göre hisseli mülkiyette bir paydaşın taşınmaz üzerindeki hissesini tamamen veya kısmen üçüncü kişiye satması hâlinde, diğer paydaşlar önalım hakkını kullanabiliyor.


Önalım hakkının tapu kütüğüne şerh verilmesi gerekiyor. Belirli bir satışta önalım hakkını kullanmaktan vazgeçme, yazılı şekle tâbi oluyor ve satıştan önce veya sonra yapılabiliyor.


Önalım hakkı, alıcıya karşı dava açılarak kullanılıyor. Bu hakkın dava dışında kullanılması mümkün olmuyor. Şufa hakkının kullanılabilmesi için hak düşürücü sürenin geçmemiş olması gerekiyor.


Yapılan satış, alıcı veya satıcılar tarafından noter aracılığı ile bildirilir. Önalım hakkı, satışın hak sahibine bildirildiği tarihin üzerinden üç ay ve her halde satışın üzerinden iki yıl geçmekle düşüyor. 


Önalım hakkı hak düşürücü süre nedir?

Noter bildirisinin hissedar sahibine tebliğ edilmesini izleyen tarihten itibaren 3 aylık hak düşürücü süre işlemeye başlıyor. İki yıllık süre ise yapılan pay satışını izleyen günden başlıyor. Bu sürelerin geçmesiyle paydaş sadece bu satış için önalım hakkını kullanamıyor ama önalım hakkını kaybetmiş sayılmıyor.


Üç aylık sürenin başlaması için önalım hakkı sahibinin; Satış konusunu, bedelini, ödeme koşullarını ve alıcıyı öğrenmiş olması gerekiyor.



Şufa hakkı dava açma süresi!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com