18 / 05 / 2024

Müşterek tapu ne demektir?

 Müşterek tapu ne demektir?

Bir taşınmaz mal bir kişiye ait olabildiği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor.Buna göre müşterek tapu ne demektir? Müşterek tapu nasıl alınır?


Müşterek tapu ne demektir?

Müşterek mülkiyet, birden çok kişinin, fiilen bölüşmedikleri belirli paylar oranında bir gayrimenkule birlikte sahip olmaları durumu olarak karşımıza çıkıyor.


Müşterek tapu ise, bu mülkiyet hakkını gösteren belge olarka ifade ediliyor. Müşterek mülkiyet  kanundan ya da hukuki işlemlerden doğuyor.


Gayrimenkule müşterek mülkiyet ile sahip olunması durumunda; tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.


Hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu yerin müstakil tapulu olduğunu ifade etmiyor. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin isminin yanında bir de hisse yazılı oluyor.


Müşterek mülkiyet iştirak mülkiyetle karıştırılabiliyor.

Müşterek mülkiyetin, iştirak mülkiyetten farkı; iştirak halinde mülkiyette her bir malik mülkün tamamına sahip olması oluyor. 


Diğer maliklerin rızası olmadan tasarruf edemiyor. Oysa, müşterek mülkiyette diğer maliklerin rızasına ihtiyaç duyulmadan tasarruf edilebiliyor.


Medeni Kanunun 659. maddesine göre, payın devri durumunda, diğer paydaşların ön alım hakkı bulunuyor.  Müşterek mülkiyet, söz konusu mülkün bölünmesi veya satılması durumunda sona eriyor.

Ortaklığın giderilmesi davası nasıl açılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com