18 / 05 / 2024

Müşterek tapu nasıl devredilir?

Müşterek tapu nasıl devredilir?

Bir mülkiyetin sahibi olan ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği resmi belge müşterek tapu olarak karşımıza çıkıyor.Peki müşterek tapu nasıl devredilir?


Müşterek tapu nasıl devredilir?

Müşterek tapu, gayrimenkule birden fazla kimsenin sahip olması halinde söz konusu oluyor. Tapuda taşınmaz sahiplerinin hisse oranları belirtiliyor.


Bu şekilde bir taşınmaz mala sahip olunması halinde hisse satışı, diğer ortakların da onayı alınarak yapılabiliyor. Taraflar anlaşma sağlayamazsa, Sulh Hukuk Mahkemesinde İzale-i şuyu davası açılabiliyor. Ancak satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlı oluyor.Peki müşterek tapu nasıl devredilir?


Müşterek tapu devri, miras payının devri şeklinde yapılıyorsa, iştirak halinde bulunan mirasçılardan birinin miras payını, iştirak bozulmadan diğer bir mirasçı veya mirasçılara devretmesi anlamına geliyor. Bu devir bedelli yapılıyorsa satış, bedelsiz ise bağış gibi değerlendiriliyor.


Müşterek tapu devri için bazı evraklar gerekiyor.Bu evraklar şu şekilde:

1.Tapu Aslı veya Fotokopisi


2.Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı, Pasaport, Avukat Kimliği


3.4203/5211 Sayılı Yasalara tabii gerçek kişiler için Türk Vatandaşlığından çıkma belgesi(pembe kart/mavi kart) ile uyruğuna geçtiği ülke resmi makamlarınca verilmiş kimlik belgesi zorunludur. Bu belgelerin dışında ki ehliyet, memur, sigorta v.s. kimlikleri geçerli sayılmaz.


4.Ayrıca belgesinde bulunmasa dahi tüm tapu işlemlerinde gerçek kişilerin TC Kimlik numaralarının, Tüzel kişilerde vergi kimlik numarasının ibrazı zorunludur.


5.İşlem yasal temsilci aracılığıyla yapılacaksa alıcı veya satıcının vekilinin Düzenleme şeklinde hazırlanmış vekaleti, vasi ise vasi kararı istenir


6.Son 6 ay içerisinde çekilmiş 6x4 cm ebadında orijinal fotoğraf olmalıdır.Renkli fotokopiler kabul edilmez. Satıcıdan 1 adet, alıcıdan 2 adet.


Müşterek tapu devri için ödenecek masraflar, yapılan devrin niteliğine göre değişiyor. Hisse devri bedelli ise satış harcı, bedelsiz ise bağış harcı ödeniyor.


Ayrıca, Döner Sermaye İşletmesince belirlenen tarifeye göre ücret alınıyor. Döner sermaye ücreti için ise 2015 yılında 82,50 TL tahsil ediliyor.


Hisse devri işleminin bir bedel karşılığında yapılması durumunda; satış bedeli üzerinden binde 20 oranında; hem alıcıdan hem de satıcıdan harç tahsil ediliyor. 

Müşterek tapu nasıl satılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com