18 / 05 / 2024

Müşterek tapu nasıl ayrılır?

Müşterek tapu nasıl ayrılır?

Müşterek mülkiyete sahip olan paydaşların sahip olduğu tapuya müşterek tapu adı veriliyor.Peki müşterek tapu nasıl ayrılır? İşte müşterek tapunun ayrılması..


Müşterek tapu nasıl ayrılır?

Müşterek tapu, bir taşınmazı birden fazla kişinin satın alması veya miras yoluyla elde etmesi durumunda sahip olunması anlamına geliyor.


Gayrimenkule müşterek mülkiyet ile sahip olunması halinde; tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı tapu senedi de verilebiliyor.


Hissedarlara ayrı ayrı tapu senedi verilmiş olması bu gayrimenkulün müstakil tapulu olduğunu göstermiyor. Ayrı ayrı verilmiş olan her bir tapu senedinin malik bölümünde sahibinin adının yanında hisse de yazılı oluyor.Peki müşterek tapu nasıl ayrılır?


Taşınmaz mal sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için izale-i şuyu davası açabiliyor. İzale-i şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, taşınmazın bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile taşınmazın satılarak ücretin paydaşlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor.


Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izale-i şuyu davası açmak isterse, dava açılabiliyor ve mahkeme taşınmazın satışını yapabiliyor.


Müşterek tapu ayırma işlemi serbest harita mühendisleri tarafından yapılıyor. Ayırma işlemi yapılacak gayrimenkule ait çap ve aplikasyon krokisi Kadastro Müdürlüğünce düzenlenerek ilgilisine veriliyor. 


Gayrimenkulün bulunduğu yere göre Belediye Encümen veya İl İdare Kurulu kararı alındıktan sonra ayırma işlemi serbest harita mühendisi tarafından yapılıyor. Kadastro Müdürlüğünce yapılan büro ve arazi kontrolünden sonra düzenlenen belgeler tescil için Tapu Sicil Müdürlüğüne gönderiliyor.

Müşterek tapu ne demektir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com