18 / 05 / 2024

Müşterek tapu nasıl satılır?

Müşterek tapu nasıl satılır?

Gayrimenkul tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor. Bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidine müşterek tapu deniyor.Peki müşterek tapu nasıl satılır?


Müşterek tapu nasıl satılır?

Gayrimenkul tek bir kişiye ait olabileceği gibi birden çok kişiye de ait olabiliyor. Gayrimenkulün tamamı bir tek kişiye aitse buna müstakil mülkiyet deniyor. Gayrimenkul bir tek kişiye ait değil de birden çok kişiye ait ise buna toplu mülkiyet adı veriliyor.


Müşretek tapu, bir gayrimenkulün ortaklarını gösteren tapu çeşidi olarak biliniyor.Müşretek tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor. Ortaklardan hangisinin, taşınmaz malın hangi bölümüne sahip olduğu ise tapuda belirtilmiyor.Peki müşterek tapu nasıl satılır?


Taşınmaz mal sahiplerinden herhangi biri, mülkiyetin satılması için izale-i şuyu davası açabiliyor. 


İzale-i şuyu davası mahkeme tarafından tüm ortakların haberdar edilmesi, taşınmaz malın bedelinin belirlenmesi ve icra yolu ile taşınmazın satılarak ücretin paydaşlar arasında paylaştırılması işlemine deniyor.


Hisse sahiplerinden sadece biri dahi izale-i şuyu davası açmak isterse, dava açılabiliyor ve mahkeme taşınmaz malın satışını yapabiliyor.


Ancak payın bir üçüncü kişiye satışı durumunda diğer paydaşların öncelikle alım hakkı bulunuyor. 


Kanuni şufa hakkı olarak da bilinen ön alım hakkı; bir taşınmaz malın satılması durumunda, önceliğin verildiği hak olarak karşımıza çıkıyor. Bu hak, hissedarlık esasına göre, hissedarların birbirlerine karşı olan haklarını ifade ediyor.

Müşterek tapu nasıl ayrılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com