03 / 05 / 2024

Milli emlak arazisi nedir?

Milli emlak arazisi nedir?

Milli emlak arazi satın alma işlemlerinin başında bir dilekçe ile arazinin bağlı bulunduğu malmüdürlüklerine başvuru yapmak geliyor.Peki milli emlak arazisi nedir?


Milli emlak arazisi nedir?

Milli emlak, devlete ait olan taşınır ve taşınmaz malların tümüne verilen ad oluyor.Ayrıca, kamu malları ve hakların bütünü olarak da adlanrılıyor.  Milli emlak taşınmazlarının tasarruf işlemleri ile ilgili esaslar, kanun, yönetmelik ve tebliğler ile açıklanıyor. 

Milli emlak taşınmazlarıyla ilgili olarak tapu sicilinde işlem yapmaya, illerde defterdar veya görevlendireceği memur, ilçelerde malmüdürleri görevli oluyor.

Devlet, görevlerini yerine getirmek için ihtiyaç duyduğu taşınır ve taşınmazları, özel şahıslar gibi satın alma suretiyle elde edebiliyor.Fakat devlet, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinden farklı bir satın alma prosedürüne uyuyor.

Yani, Ddevlet mal satın almak için özel kişilerden farklı bazı işlemler yapma zorunluluğuna sahip oluyor.Devlet kamu hizmetlerinin görülmesi için mal satın almak istediğinde bu işlemin hukuken geçerli olması, ihale mevzuatına uygun hareket edilmesine bağlı oluyor. 

Devletin satın alma yolu ile mal edinmesinde gerçek ya da özel hukuk tüzel kişisinin de rızasının olması gerekiyor.  Yani bir zorlama söz konusu olmuyor. Devletin mal satın almasında 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanıyor. 

Milli emlak genel tebliği sıra no:368!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com