30 / 04 / 2024

Milli emlak arazi satış şartları nelerdir?

Milli emlak arazi satış şartları nelerdir?

Milli emlak satış işlemlerinde devlet, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinden farklı bir kurala tabi oluyor. Peki milli emlak arazi satış şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Milli emlak arazi satış şartları nelerdir?

Mülkiyet hakkı devlette olan araziler milli emlak arazileri olarak karşımıza çıkıyor.Milli emlak satış işlemleri Milli Emlak Genel Müdürlüğü Genel Tahsis Dairesi ve Özel Tahsisi Dairesi tarafından yürütülüyor.


Milli emlak satış işlemlerinde devlet, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinden farklı bir kurala tabi oluyor. Peki milli emlak arazi satış şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Satış işlemlerinde devlet, gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerinden farklı bir kurala tabi oluyor.Milli emlakın satışına dair kanunda birçok düzenleme yer alıyor.Satış konusu genel olarak, 11.01.2011 tarihli ve 6098 sayılı Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor.


Devlet kamu hizmetlerinin görülmesi için mal satın almak istediğinde bu işlemin hukuken geçerli olması için, kanunun hükümlerine uygun hareket etmesi gerekiyor


Devletin istediği kişilerden istediği şekilde istediği zaman mal satın alamıyor.Devletin satın alma yolu ile mal elde etmesinde gerçek ya da özel hukuk tüzel kişisinin de rızası oluyor, zorlamayla satış işlemi yapılamıyor.


Genel Hükümlere Göre Yapılan Satış İhalelerine katılacak kişilerin; Yasal yerleşim yeri sahibi olmaları,Tebligat için Türkiye'de adres göstermeleri,Gerçek kişilerce T.C. kimlik numarasını, tüzel kişilerce ise vergi kimlik numarasını bildirmeleri,İlanda belirtilen geçici teminat miktarını yatırmış olmaları,İşin gereğine göre defterdarlık veya malmüdürlüğünce tespit edilecek diğer belgeleri vermeleri,Özel hukuk tüzel kişilerce yukarıda belirtilen şartlardan ayrı olarak, idare merkezlerinin bulunduğu yer mahkemesinden veya siciline kayıtlı bulunduğu ticaret veya sanayi odasından yahut benzeri meslekî kuruluştan, ihalenin yapıldığı yıl içinde alınmış sicil kayıt belgesi ile tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile tam yetkili olduklarını gösterir noterlikçe tasdik edilmiş imza sirkülerini veya vekâletnameyi, kamu tüzel kişilerinin ise; yukarıdaki (b), (ç) ve (d) bentlerinde belirtilen şartlardan ayrı olarak tüzel kişilik adına ihaleye katılacak veya teklifte bulunacak kişilerin tüzel kişiliği temsile yetkili olduğunu belirtir belgeyi vermeleri gerekiyor.


2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre satış açık usülle gerçekleştiriliyor.Kanunun 1 inci maddesinde yazılı işlerden, tahmin edilen bedeli her sene Genel Bütçe Kanunu ile tespit edilecek tutarı geçmeyen ihaleler açık teklif usulüyle yapılabiliyor.

Milli emlak arazisi nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com