Konut ve işyeri gibi taşınmazların kiraya konu olmaları durumunda, kiracı ile taşınmaz sahibi arasında kira sözleşmesi yapılıyor.Peki kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?
Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?
Kira kontratı olarakta ifade edilen kira sözleşmesi, kullandırma amacını taşıyan sözleşmelerin başında geliyor. Sözleşme ile mal sahibi, bir bedel karşılığında gayrimenkulün kullanılmasını veya yararlanılmasını belli bir süre için başka kiracıya bırakmayı taahhüt etmiş oluyor.
Taşınmaz sahibi ile kiracı arasında imzalanan kira sözleşmesinde daire üzerinde yükümlü olduğu alanlar, ödemesi gereken ücret bedelleri, taşınmazın bağımsız alanları üzerindeki hakları, evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şeklinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.
Kiracı ve taşınmaz sahibi arasında imzalan kira sözleşmesinin noterde imzalanması gibi zorunluluğu bulunmuyor ancak noterde imzalanması daha güvenli oluyor. Kira sözleşmesi noter dışında şahitler huzurunda da imzalanabiliyor.Peki kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?
Borçlar Kanununa göre, kira sözleşmesinin yazılı olması zorunlu tutulmuyor. Kira sözleşmeleri sözlü olarak; tarafların birbirleri ile anlaşması ile yapılabiliyor.
Sözleşmesi olmayan kiracı hakları ile sözleşmesi olmayan ev sahibi hakları; yazılı sözleşmesi olan kiracı ve ev sahibi haklarından farklı olmuyor. Buna göre, sözlü kira sözleşmesini yapan taraflar arasında da birbirlerine karşı hak ve sorumlulukları bulunuyor.
Fakat sözlü sözleşmeler ileride taşınmaz sahibi ve kiracısı arasında birtakım problemlere neden olabiliyor. Örneğin kira bedelinin ödenmemesi; kira döneminin sona ermesi ancak kiracının çıkmaması gibi sorunlar yaşanabiliyor.
Ev kira sözleşmesi noter ücreti 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com