21 / 09 / 2024

Kira akdi nedir?

 Kira akdi nedir?

Kira akdi, ev sahibi ve kiracı arasında yazılı yada sözlü olarak yapılabiliyor.Peki kira akdi nedir?Kira akdi ne işe yarar? İşte kira akdine ilişkin bilinmeyenler..


Kira akdi nedir?

Taşınmaz mal kiralamalarında ev sahibi ve kiracı arasında kira akdi imzalanıyor. Kira akdi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmeye deniyor.Kira akdi,kira sözleşmesi veya kşra kontratı olarakta biliniyor.


Kira akdini imzalayan taşınmaz sahibi, kiralananı kararlaştırılan tarihte, sözleşmede amaçlanan kullanıma elverişli bir durumda teslim etmek ve sözleşme süresince bu durumda bulundurmakla yükümlü oluyor.


Kiracıya düşen görev ise kira bedelini ödemek oluyor. Aynı zamanda kiracının, aksine bir sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemesi gerekiyor.


Kira akdinde kiralanan gayrimenkule ait bilgiler, demirbaşların durumu, kira bedeli, kira zammı ve kira bedelinin ne zaman ödenmesi gerektiği gibi bilgiler de yer alıyor.


Söz konusu kira akdi, belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabiliyor.


Kararlaştırılan sürenin geçmesiyle herhangi bir bildirim olmadan sona erecek kira akdi belirli süreli olurken, diğer kira sözleşmeleri belirli olmayan bir süre için yapılmış sayılıyor.


Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira akdi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor. Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira akdi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşüyor.

Ev kira sözleşmesi nasıl doldurulur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com