09 / 05 / 2024

Kiracı çevre temizlik vergisi öder mi?

 Kiracı çevre temizlik vergisi öder mi?

Çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut,işyeri,bina gibi taşınmaz sahiplerinin söz konusu vergi ödemesini yapmaları gerekiyor.Peki çevre temizlik vergisini kimler öder?Kiracı çevre temizlik vergisi öder mi?


Kiracı çevre temizlik vergisi öder mi?

Çevre Temizlik Vergisi;  tüm konut ve işyeri sahiplerinden alınan vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Bu vergi türü 2 taksit şeklinde ödeniyor. Birinci taksit,  Mart-Nisan-Mayıs aylarında, ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor.Buna göre ilk taksit ödemeleri Mart itibari ile başladı.


Konutlara ait çevre temizlik vergisi 2015 yılı olarak şu şekilde hesaplanıyor: Su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 26 Kuruş, diğer belediyelerde 20 Kuruş olarak hesaplanıyor.


Çevre ve Temizlik vergisinden muaf olan yapılar da bulunuyor.Bu yapılar şunlardır: Genel ve Özel İl İdareleri, üniversiteler, yardım kuruluşları, üniversitelere bağlı binalar, ibadethaneler, elçiliklerin kullandıkları binalar, konsolosluklarda çalışanların ikamet adresleridir. Boş ve kullanılmayan binalar, yapılar ise belediyeye müracaat ediliyor ise bu yapı çevre ve temizlik vergisinden muaf oluyor.Peki kiracı çevre temizlik vergisi öder mi?


Gelir Vergisi Kanununda verginin mükellefi her ne sıfatla ve ne şekilde olursa olsun binaları kullanan gerçek ve tüzel kişiler olarak açıklanıyor.


Meskenlerin vergilendirilmesinde, kullandıkları konuta ait su aboneliği bulunanlar, çevre temizlik vergisinin de mükellefi olup, adlarına su bedeli ile birlikte tahakkuk edecek çevre temizlik vergisini de ödemekle yükümlü bulunuyor.


Meskenlerde su faturasına yansıtılan çevre temizlik vergisini, meskende kiracı oturması durumunda kiracı ödüyor.


Çevre temizlik vergisi son ödeme tarihi 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com