10 / 05 / 2024

Kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?

 Kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?

Apartmanın bakımı, temizliği ve günlük hizmetlerin karşılığı olarak hem kiracılardan hem de kat maliklerinden alınan aidatın belirlenen oranda ve belirlenen sürede verilmesi gerekiyor. Peki kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?


Kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder?

Apartman yada site aidatı, apartmanın bekçi, kapıcı, bahçıvan gibi ortak giderleri için apartman sakinlerinden alınan ücret olarak karşımıza çıkıyor. 


Aidatın ne zaman ödeneceği, ne kadar ve nasıl ödeneceği gibi hususlar kat malikleri kurulu topkantısında belirleniyor. Alınan kararlara itirazın olmaması halinde kararlar uygulamaya konuyor ve belirlenen günde aidatların tahsili yapılıyor. 


Söz konusu aidatı, apartmanda yaşayan tüm kat sakinlerinin ödemesi gerekiyor. Kat maliki veya kiracı olması aidat ödemelerinde bir değişiklik yaratmıyor. 


Kiracıların da ödemekle sorumlu olduğu aidat borcunu ödememesi durumunda, apartman yöneticisi kendisine uyarıda bulunup; apartman girişindeki ilan panosunda bu kişiler alelen bildiriliyor. Yapılan uyarılara rağmen aidat borcunun hala ödenmemesi durumunda, yönetici icra takibi başlatabiliyor.


Peki kiracı aidatı ödemezse ev sahibi mi öder? diyorsanız işte yanıtı..


Kiracının aidatı ödemediği durumlarda, aidatlar ev sahibinden tahsil ediliyor. Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince mal sahibi; gider ve avans borcu ile gecikme tazminatından, kiracısı ile birlikte müştereken ve müteselsilen sorumlu tutuluyor.

Kiracı aidat ödemiyor ne yapmalıyım?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com