11 / 05 / 2024

Kira vergisini nereye ödeyebilirim?

 Kira vergisini nereye ödeyebilirim?

Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit şeklinde ödenebilen kira vergisini istisna tutarını aşan taşınmaz sahipleri ödüyor.Peki kira vergisini nereye ödeyebilirim?


Kira vergisini nereye ödeyebilirim?

Gayrimenkullerini kiraya veren  kişilerin bir takvim yılı içinde elde ettikleri toplam kiralar üzerinden vergi veriliyor. Eğer bir kişinin yıl içerisinde elde ettiği kira geliri istisna tutarını aşıyor ise taşınmaz sahibinin kira geliri vergisi beyannamesi vermesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi beyannameleri,vergi dairesinde yada online ortamda verilebiliyor. Beyanname verme sınırını geçen kişiler verdikleri beyannamelerde yıl içerisinde elde ettikleri kira gelirleri beyan ediyor.Beyanname için son 8 gün bulunuyor.ödemeler ise iki eşit taksit şeklinde yapılıyor.İlk taksit Mart ayında ödenirken ikinci taksit temmuza yılında ödeniyor.Birinci taksit dönemi 31 Mart'ta sona eriyor. 


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;

- Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç)

- Gerçek Gider Yöntemi


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor. Peki, kira vergisini nereye ödeyebilirim?


Kira gelir vergisi ödeme yerleri şu şekilde sıralanıyor:

*Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesi,

*Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi daireleri,

*Tahsile yetkili banka şubeleri.

Kira gelir vergisi ATM'den ödenir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com