Kayınvalide (kaynana) ve kayınpederin (kaynata) kira ödemeden oturduğu konut için vergi istenmeyecek. Peki kaynana vergisi ne demek? Kaynana vergisini kim öder? Kaynana vergisi neden ödenir? diyorsanız işte yanıtı...
Kaynana vergisi ne demek?
Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapılan değişikliklere göre Kayınvalide (kaynana) ve kayınpederin (kaynata) kira ödemeden oturduğu konut için vergi istenmeyecek. Peki kaynana vergisi ne demek? Kaynana vergisini kim öder? Kaynana vergisi neden ödenir? diyorsanız işte yanıtı...
Mal sahibinin kaynanasına verdiği fakat kira almamasına rağmen ödediği kira gelir vergisi kaynana vergisi olarak biliniyor.
Söz konusu vergide taşınmazın kira bedeli olmaksızın bir başkasının kullanımına bırakılması halinde bu durum bazı şartlarda vergi ödemelerinden muaf tutuluyor.
Kira bedelinin hiç olmaması veya düşük olması halinde, “emsal kira bedeli” esas alınıyor. Kiraya verilen bina ve arazilerde emsal kira bedeli, varsa yetkili özel makamlarca veya mahkemelerce saptanmış kira bedeli olarak ifade ediliyor.
Bina veya arazi için kira takdiri ya da tespiti yapılmamış ise emsal kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5’i değerinde oluyor.
Yani kaynananın kullanımına bırakılan gayrimenkulleriçin de 5 değerinde emsal kira vergisi ödeniyordu. Gelir Vergisi Kanunu kapsamında yapılan değişikliklere göre artık "Kaynana vergisi" ödenmeyecek.
2016 kira gelir vergisi muafiyeti!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com