26 / 04 / 2024

Kira gelir vergisini kimler ödemez?

Kira gelir vergisini kimler ödemez?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen gelirler vergiye tabi tutuluyor. Peki kira gelir vergisini kimler ödemez? Kimler kira gelir vergisinden muaf olur? diyorsanız işte yanıtı..


Kira gelir vergisini kimler ödemez?

Taşınmaz mal sahiplerinden taşınmazını kiraya verenler tarafından elde edilen kira geliri içim kira gelir vergisinin ödenmesi gerekiyor.

Bu vergi, bir yıl içerisinde elde edilen kira gelirlerinin vergisi bir sonraki yıl içerisinde ödeniyor.Örneğin bu sene 2014 yılında elde edilen kira gelirleri için vergi ödemesi yapılıyor. Peki kira gelir vergisini kimler ödemez? Kimler kira gelir vergisinden muaf olur? diyorsanız işte yanıtı..

Söz konusu vergiyi her kira geliri elde eden değil, istisna sınırından yüksek gelir elde eden kimseler ödüyor. 2015 yılında uygulanan kira istisna sınırı 2015 şu şekilde;2014 yılında meskenlerde istisna sınırı 3.300 TL; işyerlerinde ise istisna sınırı 27.000 TL olarak belirleniyor.Belirlenen kira istisna sınırını geçmeyenler kira gelir vergisi ödemiyor ve vergiden muaf oluyor.

İstisna sınırını geçen taşınmaz sahipleri ise MART ve TEMMUZ ayları olmak üzere iki eşit taksitte kira gelir vergisi ödüyor. Vergiler;

*Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,

*Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

* Tahsile yetkili banka şubelerine yatırılabiliyor.

Kira gelir vergisinden indirilecek giderler 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com