03 / 05 / 2024

Kira vergisi ödemesi için son 6 gün!

Kira vergisi ödemesi için son 6 gün!

2014 yılı içerisinde ev veya işyerini kiraya vererek gelir elde eden kimseler, 2015 yılında kira gelir vergisi mükellefi oluyor.31 Mart tarihine kadar ödenmesi gereken kira vergisi için son 6 gün kaldı..


Kira vergisi ödemesi için son 6 gün!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” oluyor ve elde edilen kira geliri belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor.


Vergi yükümlüleri, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Kira gelirinin vergilendirilmesinde, elde edilen gelirin safi tutarı iki farklı şekilde tespit edilebiliyor;Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ve Gerçek Gider Yöntemi.


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor.


Vergiyi istisna bedelinden yüksek gelir elde edenler ödüyor. Mesken ve işyerlerinde bu bedel farklı miktarlarda tespit ediliyor. Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannamelerin 31 Mart tarihine kadar verilmesi gerekiyor.


Vergi 2 eşit taksit halinde ödeniyor.Kira gelir vergisi 1. taksiti 31 Mart tarihine kadar ödenebiliyor .Buna göre kira vergisi ödemesi için son 6 gün bulunuyor.Kira gelir vergisi 2. taksiti ise Temmuz ayında ödenecek.

Kira vergisini hangi bankalara ödeyebilirim?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com