19 / 05 / 2024

Kira tespit davası masrafı ne kadar?

Kira tespit davası masrafı ne kadar?

Kira tespit davası, gayrimenkul sahibi tarafından kiracısına söz konusu gayrimenkulün değerinde artış olması durumlarında açılıyor.Peki kira tespit davası masrafı ne kadar?


Kira tespit davası masrafı ne kadar?

Konut sahibi tarafından kiracısına söz konusu konutun değerinde artış olması durumlarında kira tespit davası açılıyor.


Kira tespit davasının açılabilmesi için söz konusu konurun değerinde gerçekten bir farklılaşmanın olması gerekiyor. Örneğin konutun bulunduğu bölgede yeni bir okul yapılması, alışveriş merkezi yapılması, çevrede yeni bir parkın yapılması, önemli bir yolun geçmesi, gündemde olan bir gayrimenkulün söz konusu konuta yakın olması, evresinde bir sistemin oluşması gibi etkenler evin rayiç bedelini yükseltiyor.


Bu değerin yükselmesi ile birlikte konut sahibi kira tespiti için kiracısına dava açabiliyor. Ancak, davanın açılabilmesi için kira sözleşme süresinin son bulması gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken bir husus ise bu süreden bir ay önce kiracının elinde olacak şekilde ihtarnamenin çekilmesi oluyor.Peki kira tespit davası masrafı ne kadar?


Kira tespit bedeli için açılan davalarda avukatlara ödenecek olan tutar her sene değişiklik gösteriyor. Avukatlık Ücret Tarifesi Kapsamında Kira tespit davasında avukata ödenecek tutar açıklanıyor.


Kira tespit davası, mahkemenin keşif ve bilirkişi atama bedelleri de dikkate alarak 600 TL gibi bir bütçe ayırmak gerekiyor. Kullanılmayan ücret kısmı iade ediliyor ve dava sonunda yapılmış olan masraflar eğer haklı bulunuluyorsa karşı tarafa yükleniyor.

Kira tespiti dava dilekçe örneği!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com