22 / 04 / 2025

Kira tespit davası açma şartları nelerdir?

Kira tespit davası açma şartları nelerdir?

Kiraya veren veya malik kira tespit davası açabiliyor. Ancak kira tespit davası açmanın bazı şartları bulunuyor.Peki kira tespit davası açma şartları nelerdir?


Kira tespit davası açma şartları nelerdir?

Kira sözleşmelerinde taşınmaz sahibi ve kiracı birbirlerine karşı sorumluluk yüklenmiş oluyor. Sözleşmeye taşınmaz sahibi belirlenen süre zarfı içinde taşınmazı kiralayacağına; kiracı da bu süre zarfı içinde belirlenen kira bedelini ödeyeceğine dair imza atıyor.


Kira sözleşmeleri yıllık olarak düzenleniyor.Kira sözleşme süresinin bitmesiyle kiracıya belirlenen oranlar dahilinde zam yapılıyor.


Kira bedelinin belirlenmesine ilişkin dava da açılabiliyor.Ancak kira tespit davası açmanın bazı şartları bulunuyor.Peki kira tespit davası açma şartları nelerdir?


Kira tespit davası, yeni dönemin başlangıcından en geç otuz gün önceki bir tarihte açıldığı ya da kiraya veren tarafından bu süre içinde kira bedelinin artırılacağına ilişkin olarak kiracıya yazılı bildirimde bulunulmuş olması koşuluyla, izleyen yeni kira dönemi sonuna kadar açıldığı takdirde, mahkemece belirlenecek kira bedeli, bu yeni kira döneminin başlangıcından itibaren kiracıyı bağlıyor.


Sözleşmede yeni kira döneminde kira bedelinin artırılacağına ilişkin bir hüküm varsa, yeni kira döneminin sonuna kadar açılacak davada mahkemece belirlenecek kira bedeli de, bu yeni dönemin başlangıcından itibaren geçerli oluyor.


Mahkeme tarafından civar taşınmazlardaki “olağan kira bedelleri” araştırılıyor ve gerekli görülüyor ise mahkeme tarafından gayrimenkulün bulunduğu mahale gelinerek keşif yapılıyor. Bu kira bedelleri araştırmasından sonra mahkeme kira bedelinde “hak ve nesafet kuralları” nı göz önünde tutarak takdir yetkisini kullanarak ve bir kira bedeli belirleniyor.

Kira tespit davası hangi mahkemeye açılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com