02 / 05 / 2024

Kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri!

 Kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri!

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirtilen taşınmaz mal ve hakların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri için belirlenen zamanlarda beyanname veriliyor ve vergi ödemesi yapılıyor.İşte kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri..


Kira gelirleri için beyanname verme süresi ve ödeme tarihleri!

Gelir Vergisi Kanununda tanımlanan malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler, kira gelir vergisine tabi tutuluyor.


Bu mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak belli koşullarda vergilendiriliyor. Kanunen her kira geliri olan vergi mükellefi olmuyor. Fakat, kira istisna bedelinden yüksek kira geliri elde eden kimseler, vergi mükellefi oluyor.


İstisna bedelinden düşük kira geliri elde edenler ise vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. 2015 yılında ödenecek kira vergisi için istisna bedelleri şu şekilde;Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,işyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar vergi ödemesi yapıyor.


Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar  yıllık beyanname veriyor.


Kira gelir vergisi için öncelikle 25 Mart'a kadar beyanname veriliyor. Bu beyanname vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi internet üzerinden de verilebiliyor.


31 Mart'a kadar ise mükelleflerin kimlikleri ile birlikte vergi dairesine giderek ilk taksit borcunu ödemeleri gerekiyor.İkinci taksitler ise Temmuz ayında ödenecek.

Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com