17 / 05 / 2024

Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?

Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?

Kira gelir vergisi için verilmesi gereken beyannameyi bazı taşınmaz sahipleri vermekten kaçınabiliyor.Peki kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?


Kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?

2014 yılında meskenlerde 3.300 TL'den; işyerinde ise 27.000 TL'den yüksek gelir elde eden kimseler, gelir vergisi mükellefi oluyor.


Kira gelir vergisi mükelleflerinin ilk yapması gereken şey  beyanname vermek oluyor.Beyannameler üzerinden hesaplanan kira gelir vergisini Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödüyor.


Vergi için beyannameler 25 Mart 2015 tarihine kadar veriliyor.Buna göre beyanname verecek olan mükelleflerin son 5 günü bulunuyor.Beyannameler, vergi dairesine gidilerek verilebiliyor.


Buna karşın vergi dairesine gidecek vakti olmayanlar, internet üzerinden önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile de beyannamelerini verebiliyor.Peki kira beyannamesi vermeyenler nasıl tespit edilir?


Taşınmaza ilişkin tüm bilgiler Maliye Bakanlığı ile paylaşılıyor ve gelişmiş bilgisayar programları ile analiz ediliyor.Beyanname vermeyenler bu analiz sonucunda tespit ediliyor.


Beyanname vermeyen taşınmaz sahipleri için istisna bedelinden yararlanamıyor ve aynı zamanda bazı cezalar uygulanıyor. Konutlardan elde edilen kira gelirleri beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor.Ancak, idarece herhangi bir tespit yapılmadan önce, süresinde beyan edilmeyen veya süresinde verilen beyannamede yer almayan konut kirası gelirlerini, süresinden sonra verilen beyanname ile beyan edenler söz konusu istisnadan yararlanabiliyor.


Aynı zamanda beyanname vermeyen mükelleflere para cezası da uygulanıyor.

Kira beyannamesi verme süreleri!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com