Mesken yada işyeri gibi taşınmaz mala sahip olduğunuzu ve 2014 yılında taşınmazınızı kiraya verdiğinizi düşünelim. Peki "kira geliri olanlar ne yapmalı?" diyorsanız işte yanıtı..
Kira geliri olanlar ne yapmalı?
Gelir Vergisi Kanununda kira gelirine ilişkin bilgilere yer veriliyor. Kanunda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki "kira geliri olanlar ne yapmalı?" diyorsanız işte yanıtı..
Gayrimenkul sahipler iVergisi Kanunu'nda yer alan kira gelir vergisi sınırını aşıyor ise beyanname vererek kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor. Ancak, her beyanname veren kişi vergi ödemekle mükellef olmuyor.
Vergi, kar üzerinden veya gelir üzerinden alınıyor. Kiraya veren kimse eğer sınırları aşıyorsa beyanname verme zorunluluğu bulunuyor. Bu beyannamede kira ile ilgili gelirlerine yer vermek zorunda oluyor. Bu durumda kiraya veren kişi, kira geliri elde ediyor olabilir ancak bir kısımda giderlere katlanıyor olabiliyor.
Bu durumda kişi vergisini gelirinin üzerinden değil net kazancı, karının üzerinden hesaplayarak vermesi gerekiyor. Beyanname vererek yapılan hesaplamalar sonucunda kişi vergi mükellefi ise 1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için Mart ayında beyanname vermesi gerekiyor.
Her yıl yeniden belirlenen kira gelir vergisi istisna sınırı 2015 yılı için meskenlerde 3 bin 300 TL ,işyerlerinde 27 bin TL olarak belirlendi. Bu sınırı aşanların Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit şeklinde kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor.
2015 kira vergisi muafiyeti!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com