18 / 05 / 2024

Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

2014 yılında kira geliri elde eden taşınmaz sahipleri 2015 yılında vergi mükellefi oluyor. Peki kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?Kira gelir vergisinden kimler muaf?


Kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

Gayrimenkullerin kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri belli şartlarda vergiye tabi oluyor. Konutunu veya işyerini kiraya verenlerden istisna sınırından yüksek oranda kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor.

Vergi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannamelerin Mart ayı içerisinde verilmiş olması gerekiyordu. Verginin 1. taksit ödemesi de Mart ayında yapıldı. 2. taksit ödemesi ise Temmuz ayında yapılıyor. Peki kira geliri olanlar nasıl vergi ödemez?

İstisna sınırını aşan kira geliri elde edenler vergi ödemekle mükellef oluyor.İstisna sınırını aşmayan ama kira geliri olan kişiler vergi ödemiyor.2015 yılı için belirlenen istisna sınırı mesken ve işyerlerinde şu şekilde:

*Meskenlerde 3 bin 300 TL,

*İşyerlerinde 27 bin TL.

Bu sınırın üstünde gelir elde edenler beyanname vererek iki eşit taksit şeklinde vergiyi ödüyor.Gayrimenkul sermaye iradı(GMSİ) olarakta bilinen kira gelir vergisi;

-Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için),

-Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak,

-Anlaşmalı bankalardan,

-Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.

Kira gelir vergisi yatırılan bankalar!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com