27 / 04 / 2024

Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015!

 Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015!

Arsa,işyeri,mesken gibi taşınmazların kiraya verilmesinden elde edilen gelir için vergi ödeniyor. Vergi ödemekle yükümlü kişilerin ödeyeceği vergiye dair bilgileri içeren kira gelir vergisi rehberi hazırlandı.İşte kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015!


Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015!

Taşınmaz mallara sahip kişilerin taşınmazlarını kiraya vermesi durumunda elde ettikleri gelir için vergi ödemek durumunda kalıyor.


Söz konusu vergi ödemesinin ne zaman yapılacağı,kira geliri beyannamesinin ne zaman verileceği,vergi kesintileri gibi bir çok konuya aydınlık getiren kira gelir vergisi rehberi hazırlandı. Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015 şu şekilde;


Kira geliri elde edenler için beyanname düzenleme rehberi 2015!


GİRİŞ

Bu Rehber, 2014 yılında sahip oldukları mal ve hakları kiraya verenlere;kira gelirine konu mal ve haklar, vergiden istisna edilecek mesken kira tutarı,işyeri kira gelirinde beyanname verme sınırı, emsal kira bedeli uygulaması,beyan edilen kira gelirlerinden indirilecek giderler, kira ödemelerinde vergi kesintisi ve ödenmesi gereken verginin hesaplanması ile Önceden HazırlanmışKira Beyanname Sistemi ile beyannamenin ne şekilde verileceği konularında genel bilgiler sunmak amacıyla hazırlanmıştır.


Rehberde, konut ve işyeri kira gelirinin hangi hallerde beyan edileceğin eve kira gelirlerinin diğer gelir unsurları ile bir arada elde edilmesi halinde beyan edilmesi gereken tutarın tespitine ilişkin açıklamalı örnekler de yer almaktadır.


1. KİRA GELİRİ

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi

karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutulmaktadır.Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracılarıdır.


2. KİRA GELİRİNE KONU MAL VE HAKLAR

Kira gelirine konu mal ve haklar, Gelir Vergisi Kanununun 70 inci

maddesinde tanımlanmıştır. Bunlar;

● Arazi, bina, maden suları, memba suları, madenler, taş ocakları, kum

ve çakıl istihsal yerleri, tuğla ve kiremit harmanları, tuzlalar ve bunların

mütemmim cüzileri ve teferruatı,

● Voli mahalleri ve dalyanlar,

● Gayrimenkullerin ayrı olarak kiraya verilen mütemmim cüzileri ve

teferruatı ile bilumum tesisatı, demirbaş eşyası ve döşemeleri,

● Gayrimenkul olarak tescil edilen haklar,

● Arama, işletme ve imtiyaz hakları ve ruhsatları, ihtira beratı, alameti farika, marka, ticaret unvanı, her türlü teknik resim, desen, model, plan ile sinema ve televizyon filmleri, ses ve görüntü bantları, sanayi ve ticaret ve

bilim alanlarında elde edilmiş bir tecrübeye ait bilgilerle gizli bir formül veya bir imalat usulü üzerindeki kullanma hakkı veya kullanma imtiyazı gibi haklar,

● Telif hakları,

● Gemi ve gemi payları ile bilumum motorlu tahmil ve tahliye vasıtaları,

● Motorlu nakil ve cer vasıtaları, her türlü motorlu araç, makine ve tesisat

ile bunların eklentileri olarak ifade edilmektedir.


3. KİRA GELİRİNİN ELDE EDİLMESİ

Kira gelirinde gelirin elde edilmesi, tahsil esasına bağlanmıştır. Tahsilesasına göre kira gelirinin vergilendirilmesi için nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir.

3.1. Kira Bedelinin Nakden Tahsil Edilmesi

Kira bedelinin nakden tahsil edilmesi, kiranın Türk parası veya yabancı para ile ödenmesini ifade eder. Alınan çek bedelleri de nakden tahsilat sayılır.

● Mükellefler tarafından o yıla veya geçmiş yıllara ait olarak tahsil edilen kira bedelleri, tahsil edildiği yılın hasılatı sayılır.

Örneğin; 2011, 2012 ve 2013 yılları kira gelirleri topluca 2014 yılında tahsil edilirse, 2014 yılının geliri olarak dikkate alınacaktır.

● Gelecek yıllara ait olup, peşin tahsil edilen kira bedelleri, ödemenin yapıldığı yılın değil, gelirin ilgili olduğu yılın hasılatı olarak kabul edilir.Örneğin; 2014, 2015 ve 2016 yılları kira gelirleri topluca 2014 yılında tahsil edilirse, her yıla ait kira bedeli ilgili yılda beyan edilecektir.Döviz cinsinden kiraya verme işlemlerinde tahsilatın yapıldığı tarihteki

T.C. Merkez Bankası döviz alış kuru esas alınarak gayri safi hasılat belirlenir.


3.2. Kira Bedelinin Ayni Olarak Tahsil Edilmesi

Kiranın ayni olarak alınması halinde, tahsil edilen kiralar Vergi Usul

Kanunu hükümlerine göre emsal bedeli ile paraya çevrilir.

3.3. Kiraya İlişkin Tahsilat ve Ödemelerin Banka veya Posta İdaresi

Vasıtasıyla Yapılması

- Konutlarda, her bir konut için aylık 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin,

- İşyerlerinde, işyerini kiraya verenler ile kiracıların kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerini banka, benzeri finans kurumlarıveya posta idareleri aracılığıyla gerçekleştirmesi ve bu kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen belgelerle tevsik etmesi zorunluluğu bulunmaktadır.Banka, benzeri finans kurumları veya posta idareleri aracı kılınmak suretiyle, para yatırma veya havale, çek veya kredi kartı gibi araçlar kullanılmak suretiyle yapılan tahsilat ve ödemeler karşılığında dekont veya hesap bildirimcetvelleri düzenlendiğinde, bu belgeler tevsik edici belge kabul edilecektir.Bankaların internet şubeleri üzerinden yapılan ödeme ve tahsilatlar da aynı kapsamdadır.Söz konusu zorunluluklara uymayanlara kesilecek ceza, Vergi UsulKanununun mükerrer 355 inci maddesinin o yıl için belirlenen özel usulsüzlükcezası miktarından az olmamak üzere her bir işlem için bu işleme konu tutarın % 5’idir.



Kira geliri elde edenler için hazırlanan beyanname rehberinin tamamı için tıklayın!