18 / 05 / 2024

Kira geliri bildirimi nasıl yapılır?

Kira geliri bildirimi nasıl yapılır?

Bildirime dayalı vergi olan kira gelir vergisinde öncelikle elde edilen kira gelirinin istisna bedelini aşıp aşmadığına bakılıp bildiriminin yapılması gerekiyor.Peki kira geliri bildirimi nasıl yapılır?


Kira geliri bildirimi nasıl yapılır? 

Mart ve Temmuz ayları olmak üzere iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisini gayrimenkullerini kiraya veren kişiler ödüyor.Söz konusu vergiler bir önceki yıl için elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.


Kira gelirini beyan edecek mükelleflerin tercih edebileceği iki yöntem bulunuyor.Birinci yöntem beyanname hazırlanması noktasında “götürü gider yöntemi" oluyor.Götürü gider yönteminde mükellefler, kira gelirlerinden 3.300 TL’lik istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın % 25’i oranındaki götürü gideri indirebiliyor. Yani yıllık kira gelirinden hem 3.300 TL’lik istisna hem de kalan tutarın %25’i indiriliyor ve beyan edilecek gelire ulaşılıyor.Burada önemli olan nokta götürü gider yöntemini seçen mükellefler 2 yıl boyunca bu yöntemden vazgeçemiyor.


Kira geliri elde edenler için ikinci yöntem ise gerçek gider yöntemi oluyor. Kira geliri beyan etmeden önce evle ilgili giderlere bakmakta fayda bulunuyor. Eğer bu giderler istisna sonrası gelirin %25’inden fazla ise götürü gider yöntemi yerine gerçek gider yöntemini seçmekte yarar görülüyor.Peki kira geliri bildirimi nasıl yapılır?


Gayrimenkullerini kiraya verenler 2014 yılı içinde elde ettikleri kira gelirleri için 25 Mart tarihine kadar bildirimde bulunmaları gerekiyor.Vergi mükellefleri vergi dairesine gitmeden, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın internet sitesini kullanarak “Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi” ile yıllık bildirimlerini verebiliyor.


İnternet kullanmayan mükellefler ise vergi dairelerinden temin edecekleri beyannameleri elden ya da iadeli taahhütlü posta yoluyla vergi dairesine verebiliyor.


Kira beyannamesi için şifre nasıl alınır?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com