07 / 05 / 2024

Kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek?

 Kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek?

2014 yılında meskenlerde 3.300 TL; işyerlerinde ise 27.000 TL'den yüksek kira bedeli elde edenlerin beyanname vermesi gerekiyor.Peki kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek?


Kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek?

Bir takvim yılı içinde elde edilen kira geliri istisna tutarını aşıyorsa kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Kira gelir vergisi bir önceki sene için elde edilen kazançlar için ödeniyor.2015 yılında 2014 yılındaki kira gelirleri için vergi ödemesi yapılacak.


2014 yılı için istisna tutarı;

-Meskenlerde 3 bin 300 TL,

-İşyerlerinde 27 bin TL olarak belirleniyor.Bu belirlenen tutarın üstünde gelir elde edenlerin 2015 yılında beyanname verip vergi ödemesini yapması gerekiyor.Peki kira geliri beyannamesi ne zaman verilecek?


1 Ocak 2014 – 31 Aralık 2014 dönemine ait beyana tabi gayrimenkul sermaye iradı gelirleri için mükelleflerin 1 MART - 25 MART 2015 tarihleri arasında beyannamelerini vermeleri gerekiyor.Buna göre beyanname için son 14 gün bulunuyor.


Beyannameler sadece vergi dairesinde verilmiyor.Beyanname; normal (adi) posta ile veya özel dağıtım şirketleri aracılığıyla gönderilirse, vergi dairesine ulaştığı tarihte, taahhütlü posta ile gönderilmiş ise zarfın üzerindeki postaya veriliş tarihinde verilmiş sayılıyor. 


Aynı zamanda vergi dairesine gitmeden internet üzerinden, Önceden Hazırlanmış Kira Beyanname Sistemi ile de beyan verilebiliyor. Bu sistem ile kira beyannamesi elektronik ortamda onaylandığı anda beyanname verilmiş sayılıyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükellefler, istemeleri halinde vergi dairesinden alacakları kullanıcı kodu, parola ve şifreyi kullanmak suretiyle yıllık gelir vergisi beyannamelerini elektronik ortamda doğrudan kendileri gönderebilecekleri gibi elektronik beyanname gönderme aracılık yetkisi almış meslek mensupları aracılığıyla da gönderebileceklerdir.


Yıllık kira gelir vergisi beyannamesi nasıl doldurulur?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com