18 / 05 / 2024

Kira gelir vergisinden muaf olanlar!

Kira gelir vergisinden muaf olanlar!

Taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen gelirler için kira gelir vergisi ödeniyor.Peki kimler kira gelir vergisi ödemez? Kira gelir vergisinden muaf olanlar kimlerdir?


Kira gelir vergisinden muaf olanlar!

Gelir Vergisi mevzuatında belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade ediliyor ve belli koşullarda gelir vergisine tabi tutuluyor. 


Gayrimenkul sermaye iradının sorumlusu, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor.


Bu vergide her sene istisna sınırı belirleniyor. Sene içerisinde elde edilen kira gelirinin istisna sınırını aşması halinde kira gelir vergisi ödeniyor. 


Vergide istisna sınırı her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılında yapılan ödemeler için meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL ,işyerlerinde 27.000 TL olarak belirleniyor.İstisna sınırını aşan kişilerin vergiyi ödemesi gerekiyor.


Peki "kimler kira gelir vergisi ödemez? Kira gelir vergisinden muaf olanlar kimlerdir?" diyorsanız işte yanıtı..


2015 yılında elde edilen kira gelirleri için belirlenen istisna bedelinden daha az miktarda gelir elde edilmesi durumunda, vergi ödemelerinden muaf olunuyor.


Vergiden muaf olmayanların Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksit şeklinde kira gelir vergisini ödemesi gerekiyor.

Kira gelir vergisi nasıl ödenecek?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com