19 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi tarihleri 2015!

Kira gelir vergisi tarihleri 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, mesken,işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor.Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenir 2015?İşte kira gelir vergisi tarihleri 2015..


Kira gelir vergisi tarihleri 2015!

Gelir Vergisi Kanununda belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler gayrimenkul sermaye iradı olarak vergiye tabi oluyor. 


Verginin mükellefi taşınmazların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor. 


Kira gelir vergisini belirlenen istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler ödüyor. İstisna bedelini aşmayan kira gelirleri için kira gelir vergisi ödenmiyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden; Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını 2014 yılı için 3.300 TL aşanlar,


İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını 2014 yılı için 27.000 TL aşanlar, yıllık beyanname veriyor ve vergi ödemesi yapıyor.


Vergi ödemeleri için öncelikle Mart ayında beyanname verilmiş olması gerekiyordu.Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenir 2015?


Kira gelir vergisi ödeme tarihleri 2015..


Kira gelir vergisi iki eşit taksit şeklinde ilgili taşınmazın bağlı olduğu vergi dairesine yada bankalara ödenebiliyor.


-Verginin birinci taksiti Mart ayında,

-Verginin ikinci taksiti Temmuz ayında ödeniyor.

Kira gelir vergisi ödenmezse cezası ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com