19 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi oranı nedir?

Kira gelir vergisi oranı nedir?

Taşınmaz malların kiralanmasından doğan kira gelir vergisi, beyana dayalı vergi türü olup, senede iki eşit taksit şeklinde ödeniyor.Peki kira gelir vergisi oranı nedir? İşte kira gelir vergisi oranı nedir?


Kira gelir vergisi oranı nedir?

Gayrimenkul kiralamalarında bir sene içerisinde elde edilen kira geliri Gelir Vergisi Kanunu gereğince belli koşullarda vergiye tabi oluyor.


Beyana dayalı vergi olan kira gelir vergisinde her sene istisna sınırı belirleniyor. Elde edilen kira kazancı bu sınırın altında kalanlar beyanname vermedikleri gibi kira gelir vergisi de ödemiyor.Peki kira gelir vergisi oranı nedir? diyorsanız işte yanıtı.. 


Kira gelir vergisi oranları 2015..

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

*Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,

*İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar beyanname vermek ve vergi ödemek zorunda oluyor.


Kirada bu sınırı aşmayan kimseler için vergi söz konusu olmuyor. İstisnadan daha düşük gelir elde eden kimseler, vergiyi beyan etmiyor.


Vergiden muaf olmayanlar vergi için Mart ayında beyanname veriyor. Verginin 1. taksiti de Mart ayında ödeniyor. 2. taksiti ise Temmuz ayının sonuna kadar ödenebiliyor.

Kira gelir vergisi hangi bankalardan ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com