19 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015!

 Kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015!

Evini veya işyerini kiraya verenlerden istisna bedelinden yüksek oranda kira geliri elde eden kimseler vergi mükellefi oluyor.Peki kira gelir vergisi ne zaman ödenir?İşte kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015..


Kira gelir vergisi ödeme zamanı 2015!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, kanun kapsamında belirtilen hak ve malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirler kira vergisine tabi tutuluyor. Vergilendirme bazı koşullar göz önünde bulundurularak yapılıyor.


Kira geliri elde eden herkes vergi ödemesi yapmıyor.Kira gelir vergisi için her sene istisna bedeli belirleniyor. Bu istisna mesken ve işyerlerinde farklı tutarlarda hesaplanıyor.


Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının 2014 yılı için istisna tutarı 3.300 TL altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek kalmıyor.


Aynı zamanda işyerinde ise 27.000 TL'nin altında gelir elde eden kimselerin beyanname vermeleri gerekmiyor.Fakat istisna bedelini aşan taşınmaz sahiplerinin belirlenen zamanda belirlenen yerlere vergi ödemesini yapması gerekiyor.


Kirs gelir vergisi;

-Mükellefin bağlı bulunduğu vergi dairesine,

-Bağlı olunan vergi dairesindeki hesabın bildirilmesi şartıyla diğer vergi dairelerine,

-Tahsile yetkili banka şubelerine ödenebiliyor.Peki kira gelir vergisi 2015 ne zaman ödenecek?


Mart ve Temmuz ayı olmak üzere iki eşit taksit şeklinde ödenebilen verginin ilk taksit ödemeleri 31 Mart'ta son buluyor.Kira gelir vergisi ikinci taksit ödemeleri ise Temmuz ayında yapılacak.

Kira gelir vergisi anlaşmalı bankalar 2015!


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com