04 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

 Kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Taşınmaz malını 2014 yılı içerisinde kiraya veren kimseler, istisnadan yüksek kira geliri elde etmeleri halinde 2015 yılında vergi mükellefi oluyor.Peki kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar? İşte kira gelir vergisi muafiyeti 2015..


Kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?

Konut veya işyerini 2014 yılında kiraya vererek istisna bedelinden yüksek kira geliri elde edenler 2015 yılında gelir vergisi mükellefi oluyor.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelirinin vergilendirilmesinde, istisna tutarları her sene yeniden belirleniyor.İstisna tutarından yüksek oranda geliri olanlar vergi ödemekle ile mükellef olurken, istisnadan düşük geliri olanlar ise vergiden muaf oluyor.Peki kira gelir vergisi muafiyeti ne kadar?


2015 yılı kira gelir vergisi için belirlenen mesken ve işyeri istisna sınırları şu şekilde;


-Meskenlerde 3 bin 300 TL; 

-İşyerlerinde ise 27 bin TL.


Bu sınırın altındaki kira gelirleri için, vergiden muaf olunuyor. Ancak bir sene boyunca elde edilen kira gelirlerinin istisna sınırının üstünde olması halinde öncelikle beyanname verilerek vergi ödemesi yapılması gerekiyor.


Vergi iki taksitte ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart ayında yapıldı. İkinci taksit ödemeleri ise 1-31 Temmuz arasında veriliyor. Vergi, tüm vergi dairelerinden ve anlaşmalı bankalardan ödenebiliyor.

Kira gelir vergisinden indirilecek giderler 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com