22 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi ikinci taksit ödeme zamanı!

Kira gelir vergisi ikinci taksit ödeme zamanı!

Gayrimenkulünü kiraya veren kimselerin, yükümlü olduğu vergiler arasında kira gelir vergisi de bulunuyor. Verginin birinci taksiti Mart'ta ödendi. Peki, kira gelir vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenir?İşte kira gelir vergisi ikinci taksit ödeme zamanı..


Kira gelir vergisi ikinci taksit ödeme zamanı!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisi, bir önceki sene içerisinde elde edilen konut ve işyeri kiralamalarının belirlenen vergi sınırının üstünde olması durumunda ödeniyor. 


Buna göre 2015 yılında 1 Ocak-31 Aralık 2014 tarihleri arasında kira geliri elde edenlerin vergi ödemesi gerekiyor. 


2014 yılı boyunca elde edilen kiralar için meskenlerde istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlendi; İşyeri için istisna bedeli ise 27.000 TL olarak tespit edildi.


Vergi için öncelikle beyan verilmesi gerekli olup, bu yıl Mart ayı içerisinde beyannameler verilerek ilk taksit ödemeleri yapıldı.Peki, kira gelir vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenir?


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin ikinci taksitleri ise 9 gün sonra yani Temmuz ayında başlıyor.


Vergi ödemeleri için mükelleflerin iki seçeneği bulunuyor.Bunlar götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi oluyor.


Götürü gider yöntemini seçenl kişiler hiç masrafları olmamasına karşın yüzde 25 oranında indirim yapabiliyor. Ancak bu yöntemi seçen kişiler iki sene içinde gerçek gider yöntemine geçiş yapamıyor.


Gerçek gider yöntemini seçen kişiler ise, kiraya konu olan taşınmaz mal için yapılan masrafları, gider olarak düşebiliyor.

Kira gelir vergisi hesaplama örneği 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com