30 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi hangi hallerde ödenmez?

Kira gelir vergisi hangi hallerde ödenmez?

Kira geliri elde eden herkes kira gelir vergisi mükellefi olmuyor.Bazı taşınmaz sahipleri vergiden muaf tutuluyor.Peki kira gelir vergisi hangi hallerde ödenmez?


Kira gelir vergisi hangi hallerde ödenmez?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gayrimenkullerin kiralamalarından elde edilen gelirler, kira gelir vergisine tabi tutuluyor.


Ancak vergilendirme sürecinde sunulan bazı haklar ile kira geliri olanlar hiç vergi ödemeyebiliyor.Peki kira gelir vergisi hangi hallerde ödenmez?


Kira gelir vergisinden her sene istisna tutarı belirleniyor. Bu tutarın altında gelir elde edenler vergi ödemiyor.


Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan mükelleflerden;

- Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşmayanlar,


- İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşmayanlar,


- Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşmayanlar beyanname vermiyor ve vergi ödemesi yapmıyor.


Ancak, istisna bedelinin üstünde gelir elde eden maliklerin vergi ödemeleri yapması ve beyanname vermesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi yılda 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Vergi ödemeleri Mart ve Temmuz aylarında yapılıyor. Buna göre, kira gelir vergisinin 2. taksitin başlaması için son 6 bulunuyor.

Kira gelir vergisi 2.taksit son ödeme tarihi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com