19 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi hangi ayda ödenir?

Kira gelir vergisi hangi ayda ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu kapsamında belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler gelir vergisine tabi tutuluyor.Peki kira gelir vergisi hangi ayda ödenir?


Kira gelir vergisi hangi ayda ödenir?

Gelir Vergisi Kanununda yer alan esaslara göre taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirmede bazı koşullar bulunuyor.


Her yıl kira geliri için istisna sınırı belirleniyor. Bu sınırı aşan taşınmaz sahipleri beyanname vererek seçecekleri bir gider yöntemi ile bazı giderleri vergiden indirebiliyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için mesken istisna tutarı 3.300 TL,işyeri istisna sınırı 27.000 TL olarak tespit edildi.Kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının üstünde kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırması ve beyanname vermesi gerekiyor.


Kira gelir vergisi;Götürü Gider Yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) ve Gerçek Gider Yönteminden biri seçilerek ödeniyor.


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, gayrimenkullerin tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor.


Götürü gider yöntemini seçen vergi yükümlüleri, iki yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemiyor. Peki, kira gelir vergisi hangi ayda ödenir?


Kira gelir vergisi iki eşit taksit şeklinde ödenebiliyor.


*Verginin birinci taksiti Mart ayında,

*Verginin ikinci taksiti Temmuz ayında ödeniyor.

Kira gelir vergisi hangi bankalara ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com